Mindfulness

Mindfulness is steeds populairder in Nederland. Zelfs bedrijven en overheden omarmen het. Ze maken mindfulness soms onderdeel van het HR-trainingenportfolio. Laatst moest ik in de hal van een waterschap even wachten op mijn afspraak en hoorde ik de twee receptionistes met elkaar praten over de bedrijfsbrede mindfulnesstraining die ze hadden gevolgd.
Een prachtige ontwikkeling natuurlijk, hoe bewuster mensen bezig zijn met mindfulness, hoe relaxter en gezonder. Dit komt iedereen ten goede.

Ik moet toegeven dat ik niet altijd enthousiast was over mindfulness. Mindfulness stamt al uit de tijd van Boeddha en is jaren geleden in het westen geïntroduceerd door Thich Nhat Hanh. Het is vooral populair geworden toen er vanuit de wetenschappelijke wereld aandacht voor kwam door Jon Kabat-Zinn. Kabat-Zinn heeft het uit de boedhistische context gehaald en het als empirisch bewezen mehode aangereikt aan therapeuten als behandeltherapie voor van alles en nog wat (angst, pijn, piekeren, burn-out, depressie). Mindfulness is door Kabat-Zinn uit de spirituele hoek gehaald. En het is volgens mij vooral daarom dat het zo breed omarmd wordt. Dit is prachtig.
Waarom voelde ik dan in eerste instantie weerstand tegen mindfulness?
Het is vooral mijn Ego die deze weerstand voelde. Ik ben al jaren bezig met meditatie en ken de de heilzame werking van het “nu-bewustzijn”. Zoals bij velen was Eckhart Tolle hiervoor een grote inspiratiebron. Maar meditatie was voor veel mensen uit mijn omgeving iets vaags en zweverigs. Ze waren er daarom niet echt ontvankelijk voor. Nu de kracht van mindfulness wetenschappelijk is bewezen, wordt het opeens wel geaccepteerd en ontvangen. Dit kon ik een tijd niet zo goed hebben.
Gelukkig heb ik daar geen last meer van. Hoe meer mensen mindful hoe beter. Ik pluk er de nodige vruchten van. Er zijn nu zo veel inspirerende boeken te vinden over het onderwerp. En de App Store heeft al tientallen apps die fijne mindfulnessoefeningen aanbieden. Zo heb ik zelf een tijdje geleden de vrij toegankelijke mindfulnessapp van VGZ ontdekt (Google Play en App Store). Met de rustgevende stem van Peter Blok bevat deze app prima mindfulness oefeningen. Een app over mindfulness van een zorgverzekeraar zou een paar jaar geleden ondenkbaar zijn, maar nu kan iedereen er van profiteren. Hoera.

O ja, vaak is het zo dat ergens over lezen, praten of denken een positief effect heeft. Bij mindfulness is dat niet het geval. Lezen, praten en denken over mindfulness is misschien leuk, maar levert geen mindfulness op. Het enige wat je kan doen om het positieve effect van mindfulness te ervaren, is door mindful te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s