Nondualiteit.nu

Geen idee hoe ik ooit op de website nondualiteit.nu ben gestuit, maar sinds een jaar ben ik een vaste bezoeker. Deze website is een initiatief van Patrick Kicken en Paul Smit en geeft allerlei informatie over de wereld van de nondualiteit: boekrecenties, agenda, interviews, films, podcasts.

Nondualiteit betekent geen-twee en gaat er vanuit dat alles één is. Alles is één energie, één bewustzijn. De nondualistische visie is ontstaan in het oude India en wordt in het Sanskriet advaita genoemd. De kern van advaita is dat alles wat er is, voortkomt uit één bewustzijn. We hebben er geen invloed op en geen controle over. We denken wel dat we alles zelf bepalen en een vrije wil hebben, maar volgens nondualiteit is dat niet het geval en gaat alles vanzelf. Wij zijn slechts een stukje energie als onderdeel van het grote bewustzijn.
Een belangrijke eigenschap van de mens is dat hij beschikt over zelfbewustzijn, een Ego. Dat Ego is erg handig. Het helpt ons te overleven en met anderen sociale interactie te hebben. Maar het Ego zorgt ook voor veel gepieker en frustratie. We creëren vanuit ons Ego namelijk een zelfbeeld waar we ons mee identificeren. Vervolgens zijn we dagelijks bezig om ons zelfbeeld in stand te houden. We zijn steeds bezig om “goed genoeg” te zijn. De één doet dat via dominant gedrag en de ander via pleasend gedrag, maar beide kunnen zorgen voor spanning en stress. We denken dat we zelf aan het roer staan van ons leven en dat het aan ons zelf ligt hoe we ons voelen of reageren op anderen. Maar volgens de nondualiteit gaat alles zoals het gaat, is alles goed en is het heel natuurlijk dat voorspoed en tegenslag elkaar afwisselen. Wat we daar ook zelf aan proberen te doen of welke levensleer of methode we ook volgen.
Bevrijding ontstaat als mensen inzien dat ze geen individu of Ego zijn, maar onderdeel vormen van dat grote bewustzijn en dat alles gewoon gebeurt.

Nondualiteit is een aantrekkelijke filosofie. Het maakt het accepteren van tegenslagen en fouten gemakkelijker. Je kan er immers niets aan doen of veranderen. Jammer is wel, dat ons Ego liever niet mee werkt om dit echt te doorzien. We kunnen nondualiteit met ons verstand een beetje begrijpen, maar echt “inzien” lukt helaas niet met ons Egobrein. Slechts een enkeling overkomt dit en die noemen we ontwaakt.

Op de website nondualiteit.nu geven Partick en Paul uitleg en tips over dit onderwerp. Vooral hun podcasts zijn ontzettend leuk. Ze hebben er al een paar honderd opgenomen. In deze podcasts keuvelen Patrick en Paul over wat ze bezig houdt, wat ze hebben beleefd en ondertussen beantwoorden ze vragen van luisteraars en gooien ze er allerlei interessante gezichtspunten en meningen doorheen. Patrick is DJ bij Veronica en het lijkt wel of hij al zijn vrije tijd besteed aan het onderzoeken en verspreiden van de nondualistische visie. Hij is ook een domeinfreak, gezien het aantal websites wat hij naar nondualiteit.nu laat wijzen (a-dvaita.nl, patrick.fm, doorzie.nl, pratenoverbewustzijn.nl). Paul is schrijver, cabaretier en spreker voor bedrijven. Met veel humor weet hij een ingewikkelde boodschap simpel te vertellen.
Paul is de ontwaakte van de twee en Patrick de ongeremde vragensteller. Ze behandelen van alles en nog wat, van de ruzie van de buren tot het feestje van de schoonouders tot de kadootjes die ze van luisteraars krijgen en graag zouden willen (Patrick). Dit alles afgewisseld met het luidruchtig consumeren van Radler en andere versnaperingen. Inderdaad, dat laatste klinkt niet zo aantrekkelijk, maar de podcasts zijn echt heel onderhoudend en het helpt om het serieuze leven een beetje te relativeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s