Gelukkig leven begint met gelukkig opstaan

Een bewuste routine
Iedereen begint de ochtend wel met bepaalde routines en gewoonten: het nemen van een warme douche, het drinken van een kop koffie of het geven van een kus aan je geliefde.
Sommige routines doen we heel bewust, andere op de automatische piloot. Sommige routines hebben een heilzame werking, andere zorgen voor een ochtendhumeur, spanning of zijn ronduit ongezond. Hoeveel mensen pakken niet zodra ze wakker zijn hun smartphone om hun laatste berichten te checken? Of starten de dag met de piekergedachten waarmee ze de avond er voor zijn gaan slapen? Of steken meteen een sigaret op?

De afgelopen twintig jaar heb ik ervaren dat het hebben van aantal specifieke ochtendroutines een belangrijke invloed heeft op hoe ik me overdag voel. Ze hebben mij een fitter, blijer en bewuster mens gemaakt. Op basis van tips en oefeningen uit allerlei cursussen en boeken heb ik het zogenaamde Tsi Ochtendritueel samengesteld. Een ochtendritueel met zeven stappen waarvan ik iedere morgen de meeste probeer te doen. De stappen zijn: felicitatie, inspiratie, activatie, meditatie, creatie, relatie en traktatie.

Meteen nadat ik wakker ben, helpt felicitatie om de gedachten in een positieve richting te sturen door dankbaar te zijn voor al het goede in het leven. Dit kan ik nog lekker even in bed doen. Het helpt om mijn hoofd niet meteen af te stemmen op alles wat moet die dag.
Als ik vervolgens uit bed ga, zoek ik een rustige plek in huis en lees de korte spreuk of tekst die vandaag een belangrijke inspiratie zal zijn. De bron kan van alles zijn, van een Taotekst  tot een Engelenkaart tot een paragraaf uit een boek van Osho of Chopra.
De activatie bestaat uit een serie fysieke oefeningen, waarmee ik mijn lichaam in beweging zet en echt wakker en fit word.
Aansluitend brengt een korte meditatie mijn geest tot rust en zorgt voor ontspanning.
Met creatie zet ik mijn handen aan het werk in de morning pages om de woorden te schrijven die op dit moment opkomen.
Daarna is het tijd voor relatie en probeer ik even iets heel bewust te doen voor een ander. Bijvoorbeeld iemand iets geven of iets toewensen.
Met een traktatie sluit ik het ochtendritueel af. De traktatie is om te vieren dat het weer gelukt is om het ochtendritueel te volbrengen. Ik kan trots aan de dag beginnen.

Tsi
Ik noem mijn ochtendroutine Tsi. Waar dat woord in de eerste plaats vandaan komt, hoef ik vast niet te verklaren. Maar behalve dat alle zeven woorden eindigen op de mooie klank Tsi, eindigen alle woorden ook op “atie”. Woorden met “atie” staan voor actie, dan wel het resultaat van actie. Een toepasselijke betekenis, het Tsi Ochtendritueel is immers een actieve bezigheid met een prachtig resultaat! Het woord Tsi heeft daarnaast een nauwe relatie met het woord Chi of Qi, een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur. Chi staat voor adem, levenskracht of spirituele energie. Ook dit past helemaal bij mijn Tsi Ochtendritueel.
Het Tsi ochtendritueel kost dagelijks zo’n 30 minuten. Best een lange tijd voor een normale ochtend. Het vereist discipline en volharding om het elke dag te doen. Maar de beloning is groot. Als je het Tsi Ochtendritueel geconcentreerd en bewust uitvoert, is het een fijne bezigheid. Al de eerste dagen merk je dat je meer energie hebt. Doe je het ritueel voor een langere tijd, dan voel je je steeds bewuster, gezonder en gelukkiger. Een aanrader.
Ik zal de komende tijd de verschillende stappen nog wel wat verder toelichten. Voor nu vind ik het wel leuk om nog iets te vertellen over hoe dit ritueel ontstaan is in mijn leven.

De geschiedenis van mijn ochtendritueel
Ik weet nog goed dat ik voor het eerst in aanraking kwam met een ochtendritueel. Het was tijdens een managementtraining. Vier dagen lang in een saai hotel praten over organisatieverandering en het motiveren van mensen. Interessant, maar doodvermoeiend. Op de derde dag deed de docent iets ongewoons. Het energieniveau van de groep was tot het nulpunt gedaald. We leerden weliswaar hoe we onze medewerkers konden motiveren, maar de motivatie voor de training was praktisch weg. Hoog tijd om in te grijpen. Alle stoelen gingen aan de kant en we moesten een plekje zoeken waar we vrij konden bewegen. We leerden De Vijf Tibetanen. Vijf oefeningen die monniken in de Himalaya elke ochtend na het opstaan eenentwintig keer doen om vitaal te blijven. Het verhaal gaat dat de monniken hierdoor ouder dan 100 jaar kunnen worden. De hilariteit in onze trainingsgroep was groot. Daar lagen we op de grond te puffen in onze nette kleren. Maar het effect was geweldig. Vrolijk hebben we de rest van de managementtraining afgemaakt. Ik was zo blij met de vijf oefeningen, dat ik ze na de training elke ochtend ben blijven doen. In de loop van de jaren kwamen er de nodige oefeningen bij, maar de Tibetanen zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van het Tsi Ochtendritueel.
Een tijd lang bestond mijn ochtendritueel alleen uit De Vijf Tibetanen. Maar dit bleek niet genoeg. Fysieke oefeningen maakten mij weliswaar fitter, maar ik had vaak last van ongewenste spanning. Mijn grootste probleem was dat mijn hoofd nooit eens stopte met werken en denken. ’s Ochtends startte mijn hoofd vaak met de gedachten waarmee ik de avond daarvoor was gaan slapen. Het was tijd om iets aan mijn ochtendritueel toe te voegen: meditatie. In verschillende cursussen en workshops leerde ik dat meditatie vooral een oefening in concentratie is: je gedachten heel gericht focussen op één onderwerp. Ik koos er voor om dagelijks minimaal vijf minuten lang geconcentreerd in en uit te ademen. Behalve dat dit rust en ruimte gaf in mijn hoofd, maakte ik in mijn meditaties kennis met nieuwe werelden. Mijn binnenwereld, maar ook andere werelden met wonderlijke avonturen en boodschappen. Inzicht en inspiratie waren het gevolg.
Het ochtendritueel kreeg nog meer vorm toen ik startte met het morgenschrift. Na de dagelijkse activatie en meditatie zette ik mijzelf aan tafel om in maximaal tien minuten alles op te schrijven wat er in mijn hoofd opkwam, de creatie. Gebeurtenissen, gedachten, rare ingevingen, het maakte niet uit. Ik had gelezen dat een morgenschrift de creativiteit van schrijvers en kunstenaars tot bloei laat komen. Uit ervaring kan ik bevestigen dat dagboekschrijvers creatiever en zorgelozer door het leven gaan.
Een tijd lang bracht het ochtendritueel mij met deze drie activiteiten genoeg voldoening. Maar er bleek nog meer mogelijk. Inspiratie werd toegevoegd door elke ochtend een willekeurig wijs boek uit de kast te trekken en me te laten verassen door een willekeurige tekst. Felicitatie bracht mij meteen na het ontwaken de dankbaarheid voor een nieuwe dag vol mooie ervaringen en leerzame uitdagingen. Relatie bracht mij de zegen van stilstaan bij mijn dierbaren en ze bewust iets geven. Traktatie werd het sluitstuk van mijn ochtendritueel. Een grote kop groene, hete thee, waarbij ik geniet van elke slok.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s