De L van leven, liefde en nog veel meer…

De L van leven, liefde en nog veel meer…
Wat een lekkere letter is dat toch, de letter L. Via je tong en gehemelte schiet hij zo je mond uit. Je kan er niet omheen. Vet en aanwezig, dat is de L. Volgens mij zijn er weinig talen en dialecten waar de L niet wordt uitgesproken. Kun je andere letters nog wel eens inslikken, bij de L is dat eigenlijk onmogelijk.

De L is de beginletter van veel geluksbepalende woorden: leven, liefde, lol, lachen, leuk. Stephen Covey van First Things First en The Seven Habits of Highly Effective People benoemt het volgende mooie rijtje L-woorden: to live, to love, to learn & to leave a legacy. Met de juiste aandacht dragen deze allen bij aan meer geluk en kwaliteit van leven. To live gaat over gezond leven en een veilige en stevige basis creëren. To love gaat over het hebben van liefdevolle relaties met anderen, het geven en kunnen ontvangen van liefde. To learn gaat over groei en ontwikkeling, de eigen ontwikkeling maar ook je bijdrage aan het leren van anderen. To leave a legacy gaat over de betekenis die je levert aan de samenleving en aan het leven van anderen. Deze vier woorden vind je op allerlei manieren terug in de vele adviezen en leefregels die op het gebied van geluk en spiritualiteit beschikbaar zijn.

Voor mij persoonlijk zijn de volgende vier L-woorden van belang: liefde, lol, lef en lak. Ze hebben te maken met zelfcompassie, genieten, leven vanuit eigen kracht en waarden en niet bang zijn voor (soms ingebeelde) afwijzingen door anderen. Ik heb deze woorden tot een soort mantra of affirmatie gevormd, die ik dagelijks een paar keer voor mezelf herhaal: LiLoLeLa. Een belachelijk woord natuurlijk, maar met lekker veel L-en en daardoor fijn om uit te spreken. Voor mij is precies duidelijk waar LiLoLeLa voor staat en waarom ik het nodig heb. Door dit woord heel bewust een aantal keren per dag te herhalen, ben ik er van overtuigd dat LiLoLeLa bijdraagt aan mijn ontwikkeling en geluk. Al was het alleen maar door die lekkere L.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s